Ratko Đurković (©Arkus liga)
Ratko Đurković (©Arkus liga)

Đurković: Zvezda se vraća u vrh, plasman u plej-of je minimum, napašćemo trofeje

Vreme čitanja: 6min | uto. 20.09.22. | 07:55

„Imamo osam novih igrača, dubok roster, po dva do tri igrača na svakoj poziciji. Pravili smo tim da budemo odbrambeno jaki. Iz defanzive i napad dobija na sigurnosti. Vojvodina ostaje prvi favorit za titulu“, rekao je trener rukometaša crveno-belih pred start sezone i današnji (17.30) derbi prvog kola Superlige Srbije u Šumicama protiv pančevačkog Dinama

Za vikend je počela rukometna Arkus Superliga, a derbiji su ostavljeni za danas, kada se u Beogradu sastaju Partizan – Radnički (16.30, Arena Sport 1) na Banjici i Crvena zvezda – Dinamo Pančevo u Šumicama (17.30, RTS 2, Arena Sport Premijum 3).

Vojvodina i Metaloplastika su ostvarili ubedljive pobede na otvaranju šampionata, a ova četiri tima, koja tek danas izlaze na megdan zbog obaveza Kragujevčana i Pančevaca u Evrokupu, trebalo bi da budu u konkurenciji za plej-of. Četiri najbolja kluba izboriće plasman u doigravanje na proleće i borbu za titulu.

Izabrane vesti

Crvena zvezda je dugo bila u zapećku, skrhana finansijskim problemima. Poslednje dve sezone se borila za opstanak. U Ljutice Bogdana sada je druga priča. Novo rukovodstvo na čelu sa proslavljenim asom Draganom Škrbićem želi opet da vrati Zvezdi stari sjaj. Titula se čeka već 14 godina. U međuvremenu je osvojen samo Kup i Superkup Srbije pod komandom Nenada Peruničića 2017. godine. Malo za renome kluba.

Sreda, 20.45: (7,75) Porto (13,0) Vesprem (1,12)

Koliko mogu crveno-beli ove sezone? Stiglo je osam novih igrača - Tunišanin Ramzi Majdub, Izraelac Rotem Segal, nekadašnji crnogoski reprezentativac Branko Kankaraš, povratnik u crveno-beli tabor Petar Panić, nekadašnji junior Zvezde Miloš Bujišić, Uroš Kolundžić, kao i dvojica bronzanih juniorskih reprezentativaca iz Portugalije, Dušan Šmigić i golman Nikola Perić, sin proslavljenog asa svetskog rukometa, Dejana Perića. U klub se vratio i Draško Nenadić posle bolesti i višemesečnog oporavka. Dete kluba dobilo je kapitensku traku i predvodiće tim koji će i dalje s klupe da vodi Ratko Đurković.

Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije krajem prošle godine je seo na klupu posle odlaska Žikice Milosavljevića. Uspeo je u plej-autu da stabilizuje crveno-bele, osvoji prvo mesto u plej-autu. Odmah posle završetka sezone je potpisao novi dvogodišnji ugovor. Na papiru, Zvezda ne spada u najuži krug favorita. Vojvodina, Dinamo iz Pančeva i Metaloplastika imaju kvalitetnije timove, ali u crveno-belom taboru veruju da imaju tim za velike domete.

Iza nas je 50 dana priprema. Došlo je osam novih igrača, ostala je okosnica tima iz prošle sezone. Cilj uprave kluba i nas u stručnom štabu je da vratimo Zvezdu u vrh. Prethodnih godina smo se borili za opstanak, sada to ne sme da nam se ponovi. Zvezda uvek mora da ide na najviše ciljeve. Svesno smo da su ispred nas timovi koji su godinama u vrhu, koji imaju kontinuitet rezultata. Želimo minimum plasman u plej-of, a ako uđemo, onda je sve moguće, pa i da napadnemo trofeje. Nemamo pritisak da nešto moramo da uradimo ove sezone, mislim da bi to bilo kontraproduktivno, ne visi nam mač nad glavom. Klub ima dugoročni plan", rekao je trener crveno-belih Ratko Đurković za Mozzart Sport.

Predsednik kluba Dragan Škrbić je na promociji ovog leta rekao da će Zvezda da ima najborbeniji tim u ligi, da će rukometaši da ginu za svaku loptu.

Napravilo smo tim sa dubokim rosterom. Imamo tri leva krila, dva desna, tri pivotmena, četiri leva beka, dva srednja, tri desna, tri golmana... Potrebno je vreme da se uigramo, osam novih igrača je stiglo. Ono po čemu će Zvezda da bude prepoznatljiva je po agresivnosti, pristupu meču, borbenosti. Moja filozofija je da ti odbrana daje samopouzdanje u napadu. Verujem da ćemo biti odbrambeno jaka ekipa. Takav smo i tim napravili. Imamo igrače koji mogu da odgovore zadacima u defanzivi, možemo da igramo više vrsta zona“.

Finansijski, klub je stao na noge. Ako se po jutru dan poznaje, crveno-beli rukometaši sada mogu da se usredsrede samo na teren.

Uprava nam je obezbedila odlične uslove u pripremnom periodu. Bili smo devet dana na Ubu, igrali 10 prijateljskih utakmica u Rumuniji i Sloveniji, zatim na turniru u Valjevu. Sve je to bilo dobro organizovano, tako da sam prezadovoljan pripremama. Prošle sezone smo imali mnogo problema s povredama, sada je samo Miloš Bujišić doživeo peh i na njega nećemo moći da računamo još koju nedelju. Verujemo da će od 1. oktobra da bude u timu“.

Pojačanja ovog leta su spoj mladosti i iskustva.

Branko Kankaraš ima 34 godine, bio je reprezentativac Crne Gore, igrao je dugo u inostranstvu. Falilo nam je prošle sezone iskustva. Tu je i Draško Nenadić koji je nešto mlađi, ali je godinama igrao u jakim ligama. Motivisan je, fizički spreman. Od prvog dana priprema je s nama, mnogo će nam pomoći. Vraća se posle duge pauze. Ramzi Majdub je reprezentativac Tunisa. Dobro radi na treninzima, problem je komunikacija, ali svi nastojimo da mu olakšamo prilagođavanje na novu sredinu. Ovo mu je prvi put da igra u inostranstvu. Na desnom krilu imamo i Uroša Kolundžića koji je stigao iz Proleterea. U klub se vratio i Petar Panić. Na levom krilu imamo dvojicu juniorskih repezentativaca, Uroša Simića i novajliju Dušana Šmigića. Za dva meseca očekujemo da nam se priključi i Viktor Matičić koji je imao tešku povredu Ahilove tetive. Oporavak je spor, takva je priroda povrede. Rotem Segal je fizički jak, dobar je šuter. I njemu je ovo prvo internacionalno iskustvo. Bujišić se povredio, ali tu je s nama na desnom beku Miloš Blagojević koji je prošle godine igrao više u odbrani. Doveli smo i golmana Nikolu Periću koji će pojačati konkurenciju među stativama“.

Mnogo u Zvezdi očekuju od srednjeg beka Mirka Đurovića.

On je prirodan talenat. Igra u oba pravca, što je za mene kao trenera veoma važno. U napadu može da igra i levog i srednjeg beka, dok u odbrani pokriva od dvojke do petice. Igrao je odlično u plej-autu prošle sezone, očekujem da će da napreduje. Tu je i Ivan Horvat na poziciji srednjeg beka. On je isto imao težu povredu, verovatno nećemo moći da računamo na njega protiv Dinama, ali uskoro će i on biti u punom ritmu“.

Na startu prvenstva, Zvezdu čeka Dinamo iz Pančeva, jedan od favorita za titiulu. Na klupi žuto-crnih sedi Nenad Kraljevski koji je sada već davne 2008. godine doneo crveno-belima poslednju titulu, u generaciji u kojoj su bili tada asovi na zalasku karijere Nenad Peruničić i Nenad Maksić, a kao golobradi klinac počinjao je karijeru Draško Nenadić, sadašnji kapiten tima.

Vidim da su mediji proglasili Dinamo za favorita. Vojvodina kao šampion po meni i dalje ima prednost, bez obzira ko za nju igra. Rezultati poslednjih godina to govore. Pančevci su finansijski stabilan klub, doveli su ovog leta dobre igrače. U pripremi meča, ipak, sam se bazirao na našu igru, gledamo u svoje dvorište. Dobro je što će meč da bude prenošen na RTS i Areni Sport. To je plus za popularizaciju rukometa. Vidim da je interesovanje veliko, da bi Šumice mogle da budu pune. Potrebna nam je podrška navijača, nadam se da ćemo je imati. Prošle godine su samo dvorane u Leskovcu i Kaću bile popunjene, na ostalim je bilo 100 do 200 gledalaca. Jačom ligom verujemo da ćemo privući nove navijače“.

Sistem takmičenja se konačno vratio na zajedničku ligu i plej-of za šampiona na kraju, odnosno polufinalima i finalu na dve dobijene utakmice.

To je prava stvar. Mnogo timova je promenilo sastave, biće izjednačena liga. Osim Vojvodine, Dinama i Metaloplastike, tu su u borbi za vrh i Partizan koji ima mladu ekipu i kragujevački Radnički. Iz lige ispadaju čak četiri tima, pa neće biti lako osvajati bodove, posebno u gostima. Kada pravimo kalkulacije, uvek više verujemo u pobede na svom terenu, a mislim da će presudna da budu gostovanja“, zaključio je Đurković.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

----------------

SUPERLIGA SRBIJE ZA RUKOMETAŠE – 1. KOLO

Subota

Vojvodina - Proleter Zrenjanin 34:20 (21:11)

Dubočica – Obilić 32:33 (16:15)

Topličanin – Kikinda 28:26 (13:12)

Rudar Kostolac – Metaloplastika 30:38 (16:17)

Šamot – Jugović 22:22 (13:12)

Utorak

16.30: Partizan - Radnički K.

17.30: Crvena zvezda – Dinamo P.



tagovi

RK Crvena zvezdaRatko ĐurkovićARKUS ligaRukometna superligaRK Dinamo Pančevo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara